V troje je lepše!

Categories: novice-kud

3>1 => V troje je lepše!

V četrtek, 16. aprila 2015, smo člani Akademskega pevskega zbora Maribor gostili že 9. tradicionalno srečanje APZ-jev, ki se je odvilo v dvorani Union v Mariboru.

Dolgoletna tradicija veleva, da se vsako leto znova srečamo, zapojemo, nato pa se podružimo med seboj. Letošnja tematika srečanja je bila matematika, ki na prvo žogo nima ničesar opraviti z glasbo, načeloma tudi z zbori ne. Ali pač?

James Joseph Sylvester se je spraševal in doumel: »Ali ne bi mogli glasbe opisati kot matematiko smisla in matematike kot glasbo razuma? Po duši sta si pa enaki! Glasbenik matematiko čuti, matematik glasbo misli.«

Tudi sami smo s preizkušanjem različnih kombinacij, ki so jih tvorile neznanke, te pa so prestavljali ženski ali moški sestavi posameznih zborov, ugotovili enako. Matematika in glasba sta si po duši enaki. Samo v primeru pravilne kombinacije, dajeta blagočutje, bodisi v misli, bodisi v ušesu. Čeprav so bile vse kombinacije pod taktirkami naših dirigentov več kot odlične, je bila popolna samo ena. Tista, ki smo jo izvedli kot preizkus sklepne enačbe, ko smo vsi zbori zapeli v troje. Tako smo nova dokazali, na odru, pa tudi na druženju, ki je sledilo, da je v troje res najlepše.

Mariborski APZ-jevci smo hvaležni za obisk in sodelovanje obeh zborov, pa tudi za podporo, ki smo jo prejeli iz dvorane. Hvala vsem, da z nami ustvarjate nepozabne trenutke. Veselimo se prihodnjega leta, ko se bomo spet srečali.

Ne glede na to, na katerem koncu Slovenije živimo, delamo in ustvarjamo z enim poslanstvom. Vsi želimo ustvarjati kakovostno zborovsko glasbo. V projektih kot so V troje je lepše, si vedno znova pokažemo, da hodimo po pravi in isti poti.

Na novo srečanje!

Nastja Spasković

Fancy Gallery Error:
No gallery with the ID 2 was found or you have not created albums for it yet.

Leave a Reply