mag. STANE JURGEC

Stane Jurgec

Mag. Stane Jurgec je z odliko diplomiral iz kompozicije, nato je študiral dirigiranje in leta 1984 na beograjski Fakulteti za glasbeno umetnost pridobil naziv magister s področja dirigiranja. Sedemnajstleten je prevzel umetniško vodenje Moškega zbora KUD Študent, ki se je kasneje preimenoval v APZ Boris Kraigher, in zbor umetniško vodil ter usmerjal do leta 1991; torej 27 let!

V teh letih je zgodovino zbora začrtal z mnogimi udeležbami na raznih tekmovanjih, ki so ime zbora in s tem KUD-a Študent ponesla po svetu. Naj izpostavimo samo nekatere: v Nišu, na Jugoslovanskih horskih svečanostih, ki so bile najpomembnejše zborovsko tekmovanje bivše Jugoslavije, je bil zbor razglašen za najboljši mešani zbor Jugoslavije, Stane Jurgec za najboljšega dirigenta. Na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov v Pordenonu v Italiji je bil zbor imenovan za najboljšega. Na svetovnem tekmovanju pevskih zborov v Corku na Irskem je zbor v konkurenci 100 zborov osvojil prvo mesto.
APZ Boris Kraigher je pod njegovo taktirko tako mnogokrat sodeloval tudi z Opero SNG Maribor in bil zbor, s katerim je Stane Jurgec magistriral.
Ker je doma najtežje in ker je na najzahtevnejšem slovenskem bienalnem zborovskem tekmovanju Naša pesem z APZ Boris Kraigher osvojil tri zlate in tri srebrne plakete, ga lahko uvrščamo med najuspešnejše zborovodje.
Zaznamoval pa ni samo KUD-a Študent, temveč je bil profesor, dirigent, ravnatelj in predavatelj v mnogih ustanovah ter 21 let umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor.

Več kot 50 nagrad in priznanj priča o njegovem izredno kakovostnem in uspešnem delu. Med drugimi je prejel Gallusovo plaketo za izjemne glasbene dosežke, Betettovo nagrado, Glazerjevo nagrado, ukrajinsko državno odlikovanje, visoko odlikovanje mesta Kijev, zlati grb mesta Maribor, plaketo Univerze v Mariboru.

Ob 50. obletnici KUD-a Študent se s spoštovanjem zahvaljujemo magistru Stanetu Jurgcu, ki je več kot polovico življenjske dobe društva v njem ustvarjal in ga bogatil, ter si štejemo v čast, da ga lahko imenujemo za častnega člana KUD-a ŠTUDENT.

 

VASJA SAMEC

Vasja SamecVasja Samec se je aktivno udejstvoval v ljubiteljski kulturi od začetka osnovnošolskega izobraževanja. Leta 1964, v prvem letniku srednje strojne tehniške šole, se je vključil v folklorno skupino »Veseli pastirji« pri KUD Jože Hermanko v Mariboru. Od takrat dalje se ukvarja z ljudskim plesom in njegovim odrskim poustvarjanjem. Akademski folklorni skupini Študent se je pridružil tri leta pozneje, najprej kot plesalec nato pa kot vaditelj in umetniški vodja. Samo za AFS je ustvaril več kot 30 zanimivih odrskih postavitev, ki jih odlikuje predvsem igrivost in sporočilnost. Le kdo ne pozna Študenta po »njegovih stolih«, »Bojancih«, »Tkalečki« in še bi lahko naštevali.

Funkcijo umetniškega vodje in svetovalca opravlja že 40. leto zapored. Pod njegovim vodstvom se je skupina razvila v vrhunsko poustvarjalko slovenske ljudske dediščine, ki že 50 let v Sloveniji in skoraj vseh celinah sveta dokazuje odrsko in vsebinsko perfekcijo. Leta 1987 je bil idejni vodja priprav in organizacije prvega mednarodnega folklornega festivala v Mariboru, ki se je kasneje preimenoval v Folkart in ki od leta 1989 poteka neprekinjeno že 25 let. Vsa ta leta je umetniški oblikovalec programa.

Za svoje delo je prejel že številna občinska in državna priznanja, od Zlate jubilejne značke JSKD, Maroltove plakete, Častnega priznanja rektorja Univerze Maribor, Častnega članstva ZKD Maribor.

Ob 50. obletnici KUD-a Študent se s spoštovanjem in veseljem zahvaljujemo našemu tovarišu, Vasji Samcu, zaradi katerega je vsaka generacija AFS-ovcev zlata, in ga imenujemo za častnega člana KUD-a ŠTUDENT.

Leave a Reply