Obdobje od 1964 do 1968

V letu 1964 se je zbrala peščica kulturnih zanesenjakov, ki so ob podpori vodij visokih strokovnih šol v Mariboru ustanovili Kulturno umetniško društvo Študent (KUD Študent). To je bil prvi korak k povezavi vseh študentov visokih šol v eno društvo z velikim ciljem ohranjati in razvijati plesno in pevsko kulturno dediščino. Nastali so folklorna skupina, moški pevski zbor in študentski oder.

Začetki z moškim zborom

Začetki z moškim zborom

Stane Jurgec v akciji

Stane Jurgec v akciji

Moški pevski zbor KUD Študent je sprva zaživel pod vodstvom nadarjenega dijaka 3. letnika Centra za glasbeno vzgojo, komaj 17 letnega Staneta JURGECA. Za zbor se je začelo prvo obdobje rasti in razvoja, ki se je odražalo v izbranem repertoarju in interpretaciji izvajanih skladb. Pričela so se tudi potovanja in gostovanja po bivši Jugoslaviji, na začetku še s folklorno skupino, nato vedno pogosteje samostojno, dokler jih po dobrih nastopih ni poznala širša javnost in vodilni možje Zveze kulturnih društev. Fantom so priznali kakovost in jih počastili z dovoljenjem, da lahko našo pesem predstavljajo tudi v tujini. Za takratne čase pa je to bil velik privilegij, saj je bilo potovanje v tuje dežele izjemno mikavno in za mnoge nedostopno.

Obdobje od 1969 do 1975

Moški zbor se je dokazoval doma in v tujini, se širil in razvijal, vse dokler se ni v začetku 70. let porodila ideja, da bi k sodelovanju povabili kakšen dekliški zbor. To se je tudi zgodilo, in sicer se je leta 1969 fantom pridružil dekliški zbor Heribert Svetel mariborskega Centra za glasbeno vzgojo, vendar sta zbora po končanem projektu odšla vsak svojo pot in poskus združitve je splaval po vodi. Vsi pogoji za ustanovitev mešanega pevskega zbora so bili izpolnjeni le nekaj let kasneje s formalno ustanovitvijo Univerze v Mariboru, ki je leta 1975 postala druga univerza v Sloveniji.

Stane Jurgec

Stane Jurgec

image007

APZ Boris Kraigher

Fakultete in visoke šole je obiskovalo vedno več študentov in študentk, kar je pomenilo dobro in široko podlago za ustanovitev mešanega zbora. Ideja moškega zbora in Univerze v Mariboru je padla na plodna tla. Prvo leto je Mešani zbor KUD Študent vodil Ivan VRBANČIČ zaradi odsotnosti Staneta Jurgeca, ob njegovem prihodu pa je pod okriljem Univerze nastal Akademski pevski zbor Boris Kraigher.

Obdobje od 1976 do 1990

Na začetku je v Akademskem pevskem zboru Boris Kraigher pelo 65 pevcev. Preteklo je nekaj let, preden je novi mešani zbor prebolel otroške bolezni in se postavil na lastne noge. Prihod deklet je pomenil nov val ustvarjalnosti in mladostnega zagona, kar je povzročilo pravo umetniško eksplozijo. Zbor se je širil in presegel število 100 pevcev, s svojimi nastopi je navduševal prijatelje zborovske glasbe po Sloveniji, Jugoslaviji in tujini ter na domačih in tujih tekmovanjih osvajal najprestižnejše lovorike.

Svoj vrhunec je zbor dosegel z zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju v Corku leta 1986, kjer so jih nagradili z laskavim naslovom »najboljši pevski zbor«. Po tem odmevnem dosežku na Irskem je Stane Jurgec po letih dela in uspehov počasi začel razmišljati o svojem odhodu.

image002

Naša pesem 1976

 Obdobje od 1991 do 1994

Kot izvrsten dirigent in strokovnjak je Stane Jurgec sprejel nov izziv v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, in ker mu nove obveznosti niso dopuščale predajanja zboru v tolikšni meri kot v preteklosti, je po 27 letih predal dirigentsko palico svoji naslednici, mladi Alenki KORPAR, ki je zbor vodila naslednja tri leta. Njeno delo je bilo vse prej kot lahko. Zbor se je izrazito pomladil, in tako se je razvoj spet pričel skoraj na začetku.

image010

V skladu z novim obdobjem, ki je šele prihajalo, se je zbor preimenoval v Akademski pevski zbor Maribor (APZ Maribor) in to ime obdržal vse do današnjih dni. Že po kratkem času sodelovanja z novo dirigentko je zbor osvojil srebrno plaketo na tekmovanju Naša pesem 1993 in s tem potrdil pravo pot. Ker je zborovsko petje v Sloveniji bilo in še vedno je najširša kulturna dejavnost, je vsak uspeh na tekmovanju tako doma kot v tujini zelo cenjen. In prav tekmovanja na domačih tleh odpirajo vrata do  tekmovanj v tujini.

Obdobje od 1995 do 1999

image015V sezoni 1994/1995 je mesto umetniškega vodje prevzel Anglež Simon ROBINSON. Ta mednarodno vedno bolj priznan dirigent je s svojim delom in zanosom potrdil zaupanje zbora in ga popeljal vse do zlate plakete tekmovanja Naša pesem 1997.

Zbor je nato gostoval v mestih po Veliki Britaniji, na Nizozemskem, v Nemčiji, Franciji, Avstriji … Naslednji večji uspeh je prišel leta 1999, ko je zbor osvojil zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju akademskih zborov v Pardubicah v Republiki Češki. S tem imenitnim naslovom je zbor zaključil plodno sodelovanje s Simonom Robinsonom.

Obdobje od 2000 do 2002

V sezoni 1999/2000 je na mesto dirigenta prišel Jože FÜRST, prav tako mednarodno priznan dirigent. V tem času se je zbor udeležil raznih tekmovanj in gostovanj. Leta 2001 je osvojil srebrno plaketo na tekmovanju Naša pesem, na mednarodnem tekmovanju zborov v Litvi si je leta 2001 priboril drugo mesto in bil nagrajen kot zbor z najbolje izbranim programom, podoben uspeh je sledil v Italiji leta 2002, občinstva niso pustili ravnodušnega na nobenem od gostovanj v BiH, Avstriji … Žal je bilo sodelovanje z dirigentom krajše, kot so si pevci in pevke želeli.

image023

Jože FÜRST

image024

Gostovanje v Litvi

Obdobje od 2003 do 2014

V sezoni 2002/03 se je Jože Fürst poslovil, nasledila ga je mlada zagnana Madžarka Zsuzsa BUDAVARI – NOVAK, ki se je odločila zbor popeljati po novi začrtani poti uspeha. V prvih treh letih se je poslovilo več dolgoletnih izkušenih pevcev in pevk, kar je od nove umetniške vodje zahtevalo veliko mero vloženega truda. Nasploh je za nove generacije mladih značilna raznolikost interesov, zato v zboru ostajajo okoli štiri leta, nakar si poiščejo nove izzive. Ustvariti duh pripadnosti, ki je bil v času socializma zakoreninjen v ljudeh, je danes dodatna naloga mnogih društvenih organizacij, tudi APZ Maribor. Tako je zaradi vsakoletnega odhoda »starih« pevcev in pevk ter pomladitve s svežimi glasovi potrebno pot uspeha iz leta v leto začrtati na novo.

V prvi sezoni z novo umetniško vodjo je zbor gostoval na mednarodnem festivalu akademskih zborov na Poljskem, na Naši pesmi 2003 pa si je prislužil bron.

Sezona 2003/04 je bila jubilejna, saj je zbor in celotno Kulturno–umetniško društvo Študent upihnilo 40. svečko na torti ustvarjanja. Rojstni dan so vse sekcije skupaj proslavile na Slavnostni akademiji v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Zbor je pripravil še samostojni letni koncert, program za gostovanje na festivalu univerzitetnih zborov v Bologni v Italiji in se v oktobru odpravil še na mednarodno tekmovanje v Jersey (Anglija), od koder se je vrnil z zlatom v kategoriji mešanih zborov in nagrado občinstva za najboljšo izvedbo pesmi.

V sezoni 2004/05 se je zbor še posebej vneto pripravljal na tradicionalno tekmovanje Naša pesem 2005, kar se je izplačalo. V vitrino so namreč dodali novo srebrno plaketo.

V drugem delu sezone 2005/06 se je zborovodkinja Zsuzsa Budavari – Novak posvetila svojemu novorojenčku, vodenje zbora pa je zaupala Jasmini DOBAJ, ki je svoje delo odlično opravila, saj se je z zborom iz španskega Cantonigròsa vrnila z dvema zlatima plaketama.

V sezoni 2006/07 se je na mesto dirigentke vrnila Zsuzsa Budavari – Novak. Zbor je na državnem tekmovanju Naša pesem prejel srebrno plaketo. Pomemben korak v smeri sodelovanja med zbori je APZ Maribor naredil z organizacijo prvega srečanja treh akademskih pevskih zborov (APZ Maribor, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in APZ Univerze na Primorskem).

Sezona 2007/08 je bila sezona sodelovanja. Pričela se je s sodelovanjem v operi Cavalleria Rusticana (SNG Maribor). Sledilo je več božičnih koncertov po Štajerski in drugo srečanje APZ, tokrat v Ljubljani. Po reviji se je zbor meseca maja odpravil na Poljsko, kjer si je na tekmovanju Mundus Cantat Sopot pripel drugo mesto v kategoriji sakralnih pesmi in tretje mesto v kategoriji ljudskih pesmi. V juniju je sledil že 44. letni koncert. Za poživitev programa so kot gostje nastopili plesalci in plesalke Akademske folklorne skupine Študent (AFS Študent).

Sezono 2008/09 je zbor pričel s koncertom ob otvoritvi Fakultete za kmetijstvo Univerze v Mariboru. Sledile so avdicije za nove člane, kmalu po avdicijah pa spoznavni piknik starih in novih pevcev pri stavbi RTV. Skozi leto je zbor ob različnih priložnostih nastopil v okviru Univerze oziroma posameznih fakultet v Mariboru. Novembra je sledil nastop na regijskem tematskem koncertu odraslih pevskih zborov – Sozvočenja v Murski Soboti. Zbor je nastopil s tremi skladbami pod skupnim naslovom »Smrt v glasbi – od bolečine do tolažbe skozi čas«. Do marca 2009 so si sledili meseci zabave, druženja, posameznih manjših nastopov in dela na novem repertoarju. Marca je APZ Maribor z nekoliko drugačnim programom prvič nastopil v televizijski oddaji Spet doma. Po štirih nastopih se je zbor junija uvrstil v superfinale, na katerem so zasedli 3. mesto. V marcu so pevci in pevke v manjši zasedbi otvorili razstavo fotografij sopevca Mateja Straška (drugi bas) v klubu Satchmo v Mariboru, v polni postavi pa so se udeležili območne revije odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin Maribor. Aprila je sledil višek sezone 2008/09 – turneja Slovakia Cantat v Bratislavi. V vseh treh kategorijah (kategorija sakralne in ljudske skladbe ter kategorija mešanih zborov), v katerih je zbor tekmoval, je dosegel zlato plaketo, po vrhu vsega je dirigentka Zsuzsa Budavari – Novak dobila posebno nagrado za najboljšo dirigentko na tekmovanju. Sezono je zbor zaključil v mesecu juniju z naslednjimi dogodki: 3. srečanje treh akademskih pevskih zborov v Kopru, letni koncert v Unionski dvorani v Mariboru (gost Ljubljanski oktet) ter že omenjen superfinale v oddaji Spet doma.

Sezono 2009/10 je zbor še v »stari zasedbi« začel z nastopom na dnevu inženirjev Slovenije v hotelu Habakuk. Po avdicijah je sledil spoznavni piknik pri RTV. Po pikniku se je takoj začelo delo s polno paro: nastop na prazniku občine Maribor, nastop na proslavi 50 let Tehniške fakultete v Mariboru, sodelovanje na festivalu ljudske pesmi v Prevaljah, nastop na podelitvi doktoratov znanosti na Univerzi v Mariboru, nastop na dnevu ŠOUM na Štuku, dvodnevno snemanje božične zgoščenke v cerkvi sv. Marije matere Cerkve na Pobrežju v Mariboru, nastop na podelitvi diplom Univerze v Mariboru, nastop na Mišičevih dnevih v Kazinski dvorani SNG Maribor, nastop na podelitvi diplom FERI v Mariboru, izdaja in prodaja zgoščenke Praznične drobtinice ter štirje božični koncerti pod istim naslovom. Praznični čas je tudi čas zabave, zato tudi te ni manjkalo: »Miklavževanje leta 2050« v APZjumu in (po)novoletni ples KUD. Obdobje zabave se je ponovno prevesilo v obdobje dela na januarskih intenzivnih pripravah na Jesenicah, na katerih je zbor izdelal nov repertoar. Uspešnost dela so lahko pevci in pevke z zborovodkinjo preverili marca na območni reviji odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin Maribor. V istem mesecu so kot gostje nastopili na koncertu MePZ Gorenje Velenje. Veselili pa so se tudi izvolitve nove predsednice KUD Študent Maribor. To je Metke Šalika (drugi sopran). Vrhunec sezone je bila aprilska udeležba na 21. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem v Mariboru, na katerem je zbor prejel srebrno plaketo. Tekmovalna vročica se je nadaljevala v času prvomajskih praznikov, ko se je zbor odpravil na turnejo v Italijo. Na tekmovanju Venezia in Musica v Benetkah so peli v kategoriji sakralnih pesmi in kategoriji mešanih zborov, v obeh dosegli zlato plaketo ter imeli čast nastopiti na Grand Prixju. V maju so se v sproščenem duhu pripravili še na zaključni koncert, ki je bil hkrati tudi 4. srečanje treh akademskih pevskih zborov. Svoje celoletno delo so predstavili še v juniju na dveh ponovitvah letnega koncerta v Račah in Makolah.

Sezona 2010/11 je bila delovna. Tudi v tem letu so bili stalnica nastopi na podelitvah diplom, magisterijev, doktoratov, priznanj … V adventni čas so »zapeli« dobrodelno – na prireditvi Koraki za korakce. Veselo je bilo vse do konca decembra, ki ga je APZ zaključili s Festivalom Naša božična pesem, na katerem so gostili tri pevske zasedbe: KUD Rače, oktet Raskovec z Vrhnike in MPZ Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška. Sledili so meseci priprav na pomembne nastope in tekmovanja. Marca jih je APZ Tone Tomšič povabil v Slovensko filharmonijo, kjer so zbori treh slovenskih univerz že petič prepevali skupaj. Tudi v aprilu je bilo tradicionalno, pelo in plesalo se je namreč na skupnem koncertu sekcij KUD-a Študent. V začetku maja so potrdili svojo vrhunskost na Območni reviji odraslih pevskih zborov, konec meseca pa z letnim koncertom počastili ljubitelje zborovske glasbe. Koncert so poimenovali 365 in s pesmijo ter z besedo predstavili letne čase in APZ-jevce v njih. Na koncu sezone se je začelo zares. Najprej tekmovanje na Harmonie Festivalu v Limburgu an der Lahn v Nemčiji, kjer so v vrhunski konkurenci dvakrat dosegli srebro – z ljudskim programom so si pripeli odlično 4. mesto, v kategoriji s prostim programom pa 6. mesto. Na otvoritveni dan Festivala Lent 2011 so na koncertu Gala 2011 s 300 glasbeniki odpeli znane operne melodije, in sicer v družbi Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, solistov Andreje Zakonjšek Krt in Janeza Lotriča ter še sedmih mariborskih zborov. Zaključili so pri severnih sosedih na priznanem zborovskem tekmovanju v Spittalu ob Dravi v Avstriji. Ponovno so nastopili v dveh kategorijah. V kategoriji ljudskih pesmi so osvojili 7. mesto, z izvedbo obveznega programa pa odlično 6. mesto.

Sezona 2011/12 Oktobra so imeli avdicije za nove člane in na ta način pridobili 15 novih pevk in pevcev. Zgodile so se tudi vodstvene spremembe, saj je predsednica APZ-ja Metka postala predsednica celotnega KUD-a Študent, novi APZ predsednik pa Marko Perger. Decembra so skupaj z Brass Bandom Maribor in še dvema zboroma (MPZ Laudamus in MMPZ ŠgAMS) izvedli Mašo za mir skladatelja Karla Jenkinsa. Organizirali so tudi festival božičnih pesmi, Naša božična pesem, na katerem je v ciklu treh koncertov sodelovalo več zborov (Mešani akademski pevski zbor Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, Komorni zbor Orfej iz Ljutomera, Študentski mešani pevski zbor Mohorjan iz Prevalj in Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora). Festival se je zaključil z izvedbo zelo uspešnega in razprodanega dobrodelnega koncerta Maša za mir, ki so ga organizirali skupaj z Rotary klubom Maribor – Park, denar pa podarili OŠ Gustava Šiliha Maribor. Na začetku leta 2012 so zopet izvedli avdicije za nove člane. Januarja so nastopili na prireditvi ob otvoritvi Evropske prestolnice kulture na novem trgu Leona Štuklja v Mariboru. Pred bližajočimi se nastopi so imeli štiridnevne priprave s tradicionalnimi meritvami in sprejemom novih članov v Dominikovem domu na Pohorju. Šesto tradicionalno srečanje Akademskih pevskih zborov treh univerz (V troje je lepše), katerega idejni pobudnik je bil v sezoni 2006/2007 ravno takratni predsednik APZ Maribor, Tilen Žibret, je bilo to sezono v Kopru. Udeležili so se tudi revije pevskih zborov v Mariboru in skupaj z ostalimi sekcijami KUD-a Študent priredili skupni koncert Pod KUD-ovskim dežnikom. Aprila so se odpravili v Turčijo, kjer so sodelovali na 4. mednarodnem zborovskem festivalu v Antalyi. Z odličnima nastopoma so osvojili 1. mesto in zlato plaketo v mladinski kategoriji ter 1. mesto in srebrno plaketo v ženski kategoriji. Ob tem je treba poudariti ponoven uspeh dirigentke Zsuzse Budavari Novak, ki je prejela posebno priznanje žirije, za najboljšo dirigentko kategorije. Konec maja so se domači publiki predstavili s samostojnim koncertom z naslovom Orient ekspres, kjer so domači publiki s pesmijo, gibom in besedo predstavili svojo pot v Turčijo. Junija so zapeli bivšima pevcem Vesni in Martinu na prekrasni poroki – APZ Maribor je tako združil že marsikateri par. Med letom so sodelovali na prireditvah Univerze v Mariboru in njenih članic.

Sezona 2012/13 se je pričela z veliko spremembo, saj so po desetih sezonah uspešnega dela z Zsuzso Budavari Novak začeli sodelovati z novo umetniško vodjo Tadejo Vulc, akademsko glasbenico, profesorico glasbe in skladateljico. Predsednik zbora, Marko Perger, je postal predsednik celotnega društva, predsednica zbora pa Nastja Spaskovič. Sezono so začeli (in jo nadaljevali vse leto 2013) z delavnicami v sklopu Evropske prestolnice mladih Maribor 2013; zbor in folklorna skupina KUD-a Študent sta v sodelovanju z Domom pod gorco in Univerzitetnim kliničnim centrom obujala stare pesmi in plese ter se družila s starostniki, ki živijo v domu, oz. otroki, v bolnišniški oskrbi. Že decembra so bili povabljeni na božični koncert v Novo mesto. Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto je organiziral Koncert treh zborov, kjer je APZ Maribor prvič zapel pod taktirko nove dirigentke. Na koncertu so zapeli tudi pevke in pevci Koroškega akademskega pevskega zbora Mohorjan iz Prevalj. Konec leta so APZ-jevci organizirali tretji festival božičnih pesmi, Naša božična pesem, na katerem so prvi dan ponovili zelo uspešen dobrodelni koncert Maša za mir Karla Jenkinsa. Pri izvedbi koncerta so sodelovali z Brass bandom Maribor (dirigent Aleksander Čonč), Mešanim pevskim zborom Laudamus ter solisti Renato Gračnar, Danielom Gajštom in Samirjem Jusićem. Zbran denar so s pomočjo Rotary kluba Maribor – Park v večjem deležu zopet podarili OŠ Gustava Šiliha Maribor, v manjših deležih pa osnovnim šolam Franc Rozman Stane, bratov Polančičev in Prežihov Voranc ter župnijskemu uradu Maribor – Pobrežje. Drug dan festivala sta na koncertu gostovala APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in Slovenski tolkalni projekt. Leto 2013 se je pričelo z vajami za Verdijev Requiem, ki so ga meseca marca dvakrat uspešno izvedli z opernim zborom Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Istega meseca so se širši javnosti predstavili na območni reviji pevskih zborov v Mariboru. Meseca aprila je bil čas za intenzivne pevske priprave na Pohorju, kjer je zbor zmeril in sprejel nove pevce in intenzivno vadil prihajajoči pevski program, ki ga je potem predstavil na sedmem srečanju treh akademskih pevskih zborov treh univerz v Ljubljani in navdušil publiko z novo dirigentko. Sledil je letni koncert z naslovom Kolo časa (7. junij), ki je bil tradicionalno izveden v dvorani Union v Mariboru, ter ponovitev koncerta 9. junija v Radljah ob Dravi. 6. julija je zbor zapel na čudoviti poroki dveh nekdanjih članov, Marte in Robija. Julija se je zgodil še vrhunec sezone: tekmovanje v Španiji, na prestižnem mednarodnem tekmovanju Festival International de Música de Cantonigròs, kjer so APZ-jevci več kot uspešno tekmovali v treh kategorijah. Kategorija mešanih zborov: 2. mesto v konkurenci 8 zborov, kategorija ženskih zborov: 5. mesto v konkurenci 9 zborov in kategorija ljudske glasbe: 5. mesto v konkurenci 13 zborov. Na tekmovanju so se zvrstili zbori iz mnogih držav: Belgija, Estonija, Venezuela, Španija, Portugalska, Ukrajina, Indonezija, Švica, Italija, Kitajska. Po tekmovanju so si privoščili zasluženi počitek: 3 dni Barcelone, kjer so med drugim po zaslugi častnega generalnega konzula Republike Slovenije v Španiji, g. Alberta Estrade Vilarrase, zapeli tudi v veličastni baziliki Sagrada Familia, po kateri jih je popeljal sam msgr. Lluis Bonet i Armengol, ki je župnik Svete družine in vicepostulator postopka beatifikacije Antonia Gaudia. Spoštovani konzul jim je predstavil tudi svojo ženo in sina (Albert Estrada-Rius), ki je kurator v Museu Nacional d’Art de Catalunya in izredni profesor doktor na univerzi. Spoznal jih je tudi s človekom, ki je bil med letoma 1980 in 2003 predsednik vlade Katalonije – g. Jordi Pujol i Soley, ki je z njimi delil zgodbo o sodelovanju pri slovenski neodvisnosti. Polni lepih vtisov in druženja so tako zaključili sezono.

Sezona 2013/14 je bila še posebej pestra, obarvana v 50. leto delovanja KUD-a Študent. Vse skupaj se je začelo, ko se je 25. oktobra 2013 v dvorani Union odvil koncert Kulturno umetniškega društva Študent, t. i. KUD-ovski koncert, ki so ga KUD-ovci obudili v zadnjih letih (2011 in 2012), saj jih že vrsto let ni bilo, treba pa je poudariti, da se je delovanje KUD-a Študent začelo ravno s skupnimi KUD-ovskimi koncerti, saj sekcije same zase niso imele dovolj repertoarja, da bi organizirale lastne prireditve.

Za APZ MB je sledil nastop 4. 11. 2013, ko so pevci nastopili na otvoritvi Stanovanjske kooperative v organizaciji Mestnega mladinskega sveta Maribor in Barbare Bedenik (nekdanje pevke). 7. 11. in 21. 11. so nastopili na Univerzi v Mariboru ob promociji novih doktorjev znanosti, 28. 11. pa na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

29. 11. so se odpravili v Hrpelje, kjer so v Kulturnem domu Hrpelje izvedli celovečerni koncert v organizaciji družine Prosen (družine pevke APZ Polone) in njihove občine. Sledilo je tematsko obarvano Miklavževanje (3. 12. 2013). 4. 12. so imeli  nastop v dvorani Union ob podelitvi diplom Fakultete za Strojništvo Univerze v Mariboru. Še posebno zanimiv je bil večer (20. 12. 2013), ko so se odpravili na božični sprehod skozi mariborsko Vilinsko mesto in v sodelovanju z Živimi dvorišči in Društvom Hiša! s petjem mariborskemu mestnemu življenju dali nekaj več. Velja omeniti, da so v sklopu slednjega dogodka naredili tudi božično-novoletno voščilo v obliki videa (video produkcija Zala Pia Lipičnik), ki si ga je možno ogledati na spletni strani Youtube, na kanalu KUD Študent. Po novem letu se je pestro dogajanje samo še nadaljevalo. 10. 1. je sledil toliko bolj sproščujoč dogodek, ko so se znova srečale vse bivše in zdajšnje generacije KUD-a Študent, ponovoletni KUD-ovski ples. Trdo delo se je nadaljevalo, veliko vaje in novega znanja so pevci APZ-ja pridobili v času od 27. 2. do 2. 3., ko so imeli intenzivne priprave na Pohorju. 16. 3. so se udeležili tudi Območne revije odraslih pevskih zborov (v sklopu Zborovskih harmonij, 2. koncert na državnem nivoju). 20. 3. pa so kakor vsako leto izvedli tradicionalno srečanje APZ-jev pod naslovom V troje je lepše, tokrat v Kopru, natančneje v Zadružnem domu Spodnje Škofije. 28. 3. in 4. 4. so spet nastopali na Univerzi in polepšali dan novim doktorandom. Nadalje so 2. 4. izvedli koncert Za zborovske sladokusce, in sicer skupaj z Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (umetniški vodja Sebastjan Vrhovnik) in z vokalno skupino Rusalke, katerih umetniška vodja je tudi Tadeja Vulc. 6. 4. so se podali v Ljubljano, kjer so se udeležili snemanja oddaje Moja Slovenija. Sledil je eden izmed večjih dogodkov, ki ga velja za vekomaj obeležiti. To je bilo zborovsko bienalno državno tekmovanje Naša pesem. Pevci Akademskega pevskega zbora Maribor so po sedemnajstih letih osvojili zlato plaketo, in sicer s triindevetdesetimi točkami. Prav tako so prejeli priznanje za absolutno drugo mesto z denarno nagrado 1500 € in priznanje z denarno nagrado 400 € za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe, napisane od leta 1995; Tadeja Vulc: EPILOG, slednja je prejela tudi priznanje z nagrado za najbolj obetavno zborovodjo debitantko. Dobili so tudi vabilo Glasbene matice Ljubljana na koncert v Viteški dvorani Križank v Ljubljani (leta 2015). Več o Naši pesmi je na spletnem naslovu:  http://nasizbori.jskd.si/bili-ste-odlicni-bodite-naslednjic-se-boljsi/. APZ-jevci so 24. 4. 2014 nastopili pri hotelu Orel v Volkmerjevem prehodu ob spominu na dan upora. 6. 6. so nastopili v Mariborski livarni Maribor, ki je praznovala 90-letnico delovanja. Nato je sledilo veliko pomembnih dogodkov, obarvanih v 50. obletnico njihovega delovanja. V času od 26. 5. do 8. 6. je potekala razstava ob 50. obletnici (http://ssum.um.si/2014/06/kud-student-praznuje-50-let/), ki jo je pripravila ekipa članic in članov KUD-a Študent. 13. 6. so izvedli letni koncert z naslovom Mozaik preteklosti kot vrhunec te sezone (več na: http://nasizbori.jskd.si/50-let-apz-maribor/), s ponovitvijo v Bistrici ob Sotli v cerkvi na Svetih gorah (21. 6.). Sledil je eden večjih in glavnih koncertov te sezone, ob 50. obletnici Kulturno umetniškega društva Študent Maribor, in sicer na svečani akademiji na glavnem odru na Lentu 30. 6., kjer so se zdajšnji člani KUD-a Študent povezali s starejšimi generacijami KUD-a Študent in na odru znova skupaj zapeli in zaplesali. 2. 7. so APZ-jevci v sklopu Živih dvorišč izvedli celovečerni koncert na dvorišču Frančiškanskega samostana s sprehodom po mestnem jedru, 11. 7. so se odpravili v Ribnico na Pohorju, kjer so izvedli celovečerni koncert na tradicionalni Kovačiji pri Kovaču pri pevki Tinci Vomer. Kot zaključek te sezone je sledilo še eno pomembno tekmovanje, turneja v Nemčiji, in sicer v času od 17. do 25. 7., kjer so APZ-jevci na tekmovanju v Miltenbergu osvojili drugo mesto v kategoriji mešanih zborov in tretje mesto v kategoriji ljudske, črnske duhovne in jazz glasbe. Sezona se je nekako nadaljevala še v september, ko so APZ-jevci nastopili na Festivalu Stare trte na treh vinskih večerih v Hiši Stare trte. Sezona je hitro minila in  kmalu se je začela že tudi nova, kjer pevci Akademskega pevskega zbora že pridno vadijo in se pripravljajo na novo, predvsem pa na čim bolj uspešno sezono.