AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MARIBOR

50-letni tradiciji navkljub je APZ Maribor zbor mladih – študentk in študentov Univerze v Mariboru, ki so z glasbo povezani v nenehen krog vrhunskega ustvarjanja, hkrati pa zborovsko petje med njimi plete trdne vezi prijateljstva, ljubezni do glasbe in kakovostnega druženja. V letošnji pevski sezoni prepeva 50 pevk in pevcev, drugo sezono jih vodi umetniška vodja Tadeja Vulc, ki je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani in je tudi dobro znana skladateljica ter prejemnica mnogih nagrad in priznanj.

Uspešno ustvarjanje na domačih tleh, kjer jih je Javni sklad za kulturne dejavnosti zopet uvrstil med zbore, ki pomembno delujejo na državni ravni, bogatijo tudi visoki dosežki gostovanj na mnogih mednarodnih tekmovanjih in festivalih. V minulem desetletju so se zvrstila tekmovanja, kjer so APZ-jevci domov vedno prinesli vidne uvrstitve in zlate plakete: v Poznanu (Poljska), v Bologni (Italija), na Jerseyju (Anglija), v Cantonigrosu (Španija), v Sopotu (Poljska), v Bratislavi (Slovaška), v Benetkah (Italija), 2011 v Limburgu (Nemčija) in v Špitalu na Dravi (Avstrija), 2012 v Antalyi (Turčija). Tudi lansko sezono so zunaj slovenskih meja dokazali, da je naša pevska kultura na zavidljivo visoki ravni, in se več kot uspešno predstavili na mednarodnem tekmovanju v Cantonigrosu v Španiji, kjer so tekmovali že drugič in v kategoriji mešanih zborov dosegli 2. mesto, v kategoriji ženskih zborov 5. mesto in v kategoriji ljudskih skladb 5. mesto.

V letu 2008 so sodelovali s Slovenskim narodnim gledališčem v Mariboru v operi Cavaleria Rusticana in v letu 2013 v Verdijevem Rekviemu.

Redno se udeležujejo slovenskega bienalnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, kjer so v letošnji sezoni na 23. tekmovanju dosegli zlato plaketo in absolutno 2. mesto,
posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe, napisane od leta 1995, in posebno priznanje za obetavno zborovodjo debitantko.

Letošnje že 8. srečanje akademskih pevskih zborov (APZ Maribor, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in APZ Univerze na Primorskem) je spet potrdilo uspešno sodelovanje ter druženje med tremi Univerzami.

Za popestritev prazničnega vzdušja organizirajo božično-novoletne koncerte, vsako sezono tudi letni koncert in ostale priložnostne nastope in projekte.

Z veseljem izkoristijo vsako priložnost, da lahko zapojejo in tako ponesejo čar glasbe med ljudi.

Dobrodošli na njihovi spletni strani.

kolaz_ozboru