Edvard Kuhar

edvar_kuhar


»Biti v KUD Študentu je velika stvar! /…/ Z malo truda in malo angažiranosti ti lahko da KUD prekrasen del življenja, predvsem mladi del življenja, življenja študentskih let, in pa tudi potem pozneje.«

Citat Edvarda Kuharja iz KUD-ovskih intervjujev, ki so nastali za video z naslovom Kako smo KUD-ovci sestavili mozaik ob 50. obletnici KUD-a Študent leta 2014.

EDVARD KUHAR, se z glasbo ukvarja od rosnih let – začel je na Osnovni šoli Toneta Čufarja v Mariboru v otroškem in nato v mladinskem zboru. Nadaljeval v zboru na Kmetijski šoli ter potem v srednji glasbeni šoli, kjer se je učil igranja pozavne in je bilo petje v zboru obvezno. Zborovska pot se je nadaljevala izven šol, ko se je leta 69 srečal s KUD-om Študent, kjer je pod vodstvom mag. Staneta Jurgca pel v moškem zboru KUD Študent. Zbor se je kasneje razširil z ženskimi glasovi in preimenoval v APZ Boris Kraigher, ki je bil predhodnik današnjega APZ Maribor. V APZ Boris Kraigher je pel in deloval tudi v upravnem odboru do leta 91. Umetniška žilica mu seveda ni dala miru in tako je bil Edvard Kuhar že leta 1980 pobudnik za ustanovitev Vokalne skupine Urban. Ker je mnenja, da človek ne more kar prenehati peti, je že takrat razmišljal o tem, kaj početi, ko prenehaš peti v APZ-ju. Tako je v Vokalni skupini Urban združil nekdanje in nekatere takrat še pojoče APZ-jevce v novo skupino, ki je nadaljevala pevsko tradicijo pod okriljem KUD-a Študent. V Vokalni skupini Urban je bil predsednik kar 24 let in v tem času sodeloval z mnogimi dirigenti: z Vladom Brglezom, Bojanom Goričem, Alenko Korpar, Brankom Greganovičem, Dragom Kotnikom, Zlatko Terlevič, Stanetom Jurgcem in Natalijo Kustec. Skupina je v času njegovega predsednikovanja izdala 2 zgoščenki, uspešno nastopala v Sloveniji in gostovala tudi v tujini, in sicer na Nizozemskem, v Belgiji in Nemčiji.
Ne smemo pozabiti, da je Edvard še zmeraj pevsko aktiven, zato je lani ob 50. obletnici KUD-a Študent prejel priznanje za 44 let aktivnega nepretrganega petja pri društvu! To je podatek, ki lahko veliko pove današnjim mladim generacijam. Edvard je seveda prejel vse tri Gallusove značke in jubilejno priznanje za dolgoletno glasbeno delovanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Je tudi prejemnik APZ-jevskega prstana, ki so ga prejeli trije zaslužni posamezniki.
Težko je meriti delavnost, marljivost, pripadnost, vsa odrekanja, prostovoljsko vnemo in še bi lahko naštevali, zato smo častnega člana izbrali na podlagi kvantitete, ki tako izraža kakovost vsega prej naštetega. Mlajše generacije gledamo nanj s spoštovanjem, saj cenimo njegovo dolgoletno pevsko udejstvovanje v našem društvu in njegove pobude za ustanovitev Vokalne skupine Urban, s čimer je omogočil nekdanjim APZ-jevcem nadaljnje kakovostno kulturno-umetniško ustvarjanje.

V 51. sezoni se člani Akademskega pevskega zbora Maribor s spoštovanjem zahvaljujemo gospodu Edvardu Kuharju, ki je toliko let svojega življenja namenil ljubiteljski kulturi prav v našem društvu, v njem ustvarjal in ga bogatil, ter si štejemo v čast, da ga lahko imenujemo za častnega člana Akademskega pevskega zbora Maribor.

Maribor, 12. 6. 2015