Brez glasbe bi bilo življenje zmota!

Categories: novice-apz

Da petje v zboru pomeni tudi kakovostno množično muziciranje, estetsko doživljanje in poustvarjalno zadoščenje, vedo tudi pevci Akademskega pevskega zbora Maribor, ki so 3. junija 2016 ob 19.30 v dvorani Union v Mariboru pod umetniškim vodstvom Tadeje Vulc priredili celovečerni letni koncert, na katerem so predstavili letošnjo zakladnico skladb.

Z repertoarjem, ki je vključeval umetne zborovske pesmi različnih glasbenih obdobij in slovensko ljudsko pesem je zbor upravičil prejeto zlato plaketo na Naši pesmi 2016, ki je bila letos posebna, saj so se na njej kot samostojna zasedba predstavili tudi moški člani zbora in osvojili srebrno plaketo. Tudi na celovečernem koncertu je zbor izkazal zmožnost petja v skupinah. Del koncerta so tako odpeli moški predstavniki, s skladbo pa so se predstavile tudi ženske. Koncert so pevci obogatili tudi za različnimi postavitvami in koreografijami.

Za instrumentalne vložke sta na koncertu poskrbela Goran Bojćevski na klarinetu in Tomaž Marčič na harmoniki. S svojimi interpretacijami sta publiko vedno znova navdušila.
Z lepimi besedami in ne malo anekdotami je koncert povezal Jurij Berložnik.
V posebno čast si pevci štejejo obisk rektorja, g. Igorja Tičarja, ki je na dogodku povedal ne malo lepega o zboru in tako pevcem in dirigentki vlil novih moči za nadaljnje delo.
Te moči resnično potrebujejo, saj se sezona Akademskega pevskega zbora Maribor z letnim koncertom ne zaključuje. V juliju se zbor odpravlja na predizbor za Grand Prix Evrope v madžarski Debrecen.

Že ta petek, 10. junija 2016, ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor, pa bodo APZ-jevci združili moči s plesnimi prijatelji iz KUD Študent. Se vidimo na celovečerni produkciji Akademske folklorne skupine Študent Vesela vigred!

Zborovsko petje vpliva na boljše psihično počutje pevcev in poslušalcev. Zato pomnite: »Brez glasbe bi bilo življenje zmota!«.

 

Nastja Spasković