Začetki

Akademska folklorna skupina Študent je začela s svojim delom v letu 1964 in je bila hkrati ustanovna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor. Do osamosvojitve Republike Slovenije smo plesali plese vseh jugoslovanskih pokrajin. Po tem političnem dogodku smo svoje delo usmerili v proučevanje in postavljanje koreografij slovenskih pokrajin. Danes lahko predstavljamo plese vseh slovenskih pokrajin.

Kot skupina z zelo obsežnim programom pa skrbimo tudi za izdelavo potrebnih kostumov. V sodelovanju z etnologinjo dr. Marijo Makarovič so naši garderoberji ob pomoči plesalk in plesalcev izdelali številne različne komplete kostumov, na katere smo zelo ponosni. Skrbimo tudi za ohranjanje ljudske glasbe, brez katere zagotovo ne bi bilo zanimivih plesnih koreografij.

S svojim kvalitetnim delom smo si pri slovenskih strokovnjakih za folklorno dejavnost pridobili dve prestižni priznanji: Zlato plaketo Zveze kulturnih organizacij Maribor in Zlato Maroltovo plaketo za folklorno dejavnost, ki je hkrati najvišje priznanje, ki si ga je v Sloveniji za našo dejavnost moč pridobiti.

Turneje

Naše delo pa radi predstavljamo tudi po svetu in tako smo bogato folklorno izročilo v času svojega delovanje prenašali že po Evropi, Ameriki, Aziji in Avstraliji. Svoje poslanstvo smo plemenitili po festivalih v naslednjih državah: Avstriji, Italiji, Franciji, Nemčiji, Belgiji, Nizozemski, Češki, Slovaški, Romuniji, Poljski, Turčiji, Kanadi, Izraelu, Madžarski, Grčiji,Švici, Danski, Macao, Puerto Rico, Makedoniji, Jugoslaviji, Avstraliji, Peruju, Portugalskem, Španiji, ZDA, Mehiki, Rusiji in na Japonskem, kjer smo sodelovali na drugi svetovni Folkloriadi, neke vrste olimpijadi na kateri sodelujejo najkvalitetnejše svetovne folklorne skupine.

Sodelavci

Za kvalitetno delo se moramo zahvaliti predvsem gospodu Vasji Samcu, ki je z nami kot umetniški vodja vse od leta 1974. V času od osamosvojitve je postavil veliko koreografij plesov slovenskih pokrajin. Za svoje delo je prejel že dve Zlati znački Zveze kulturnih organizacij Maribor in jubilejno značko Republike Slovenije. V sezoni 1996/97 pa je dobil tudi rektorjevo priznanje kot zunanji sodelavec Univerze v Mariboru.

Za naš podmladek pa skrbijo naši dolgoletni plesalci in vaditelji gospa Tatjana Gorjup, gospod Saša Krajnc in gospod Rastko Samec.

Omeniti velja še dolgoletno sodelovanje z več priznanimi slovenskimi koreografi in strokovnimi delavci s področja folklorne umetnosti. Izpostavimo lahko g. Ika Otrina in g. Mirka Ramovša, ki sta prejela tudi zlato značko Akademske folklorne skupine Študent.

Po večletnem prizadevanju nam je letu 2002 uspelo ustanoviti skupino ljudskih pevk, ki jo pod vodstvom pevovodje Ane Smej, sestavljajo naše nekdanje plesalke. Program pesmi, ki se pojejo tako kot so se pele nekoč, pa je na osnovi raziskav pripravil gospod Drago Kunej, iz Glasbeno dopisnega inštituta v Ljubljani.

Prireditve

V redno delo AFS Študent sodi tudi soorganizacija Mednarodnega folklornega festivala Folkart, ki poteka v okviru Festivala Lent, že od leta 1989. Festival, ki poteka pod okriljem CIOFF-a (Mednarodnega združenja folklornih festivalov), je v času svojega obstoja postal eden izmed najuspešnejših svetovno znanih folklornih festivalov.