Bela krizantema je ime folkloristov-veteranov, ki so v večini bili tudi ustanovni člani FS KUD Študent. Verjetno se sprašujete, zakaj takšno ime, »Bela Krizantema«. Zato, ker nam je bilo vsem takoj všeč, ko je bilo omenjeno med predlogi za ime najstarejše veteranske skupine. Bela krizantema je namreč lep cvet, ki povsod po svetu, razen v Sloveniji, pomeni ljubezen. Kaj je lahko lepšega od tega?

 

Veterani KUD Študent smo se prvič zbrali ob 30 letnici društva, ko se je predstavilo več generacij plesalcev iz društvene zgodovine. Potem smo se srečevali občasno in vadili nove postavitve za vsakoletno srečanje veteranov v Bistrici ob Dravi. Od 40 letnice društva, torej od leta 2004, pa smo pričeli z rednimi vajami tako, da smo program počasi dopolnjevali in širili.

 

Takrat smo se dogovorili, da bo naša predsednica Biserka Fekonja-Bisa, takrat naša najmlajša. Bisa je na tej funkciji še sedaj. Za vodjo in koreografa smo “določili” svojega člana, Vasjo Samca-Kljuna, za blagajničarko pa Cveto Razdevšek-Floro.

Veterani še danes delujemo, kljub dokaj malemu številu plesalcev. Vedno smo, in še vabimo v svoje vrste plesalce folklore, ki so prenehali z aktivnim plesanjem v AFS. Vadimo enkrat tedensko (če se ne dogovorimo drugače) v prostorih Mestne skupnosti Ivan Cankar.

Trenutno šteje skupina 16 članov in sicer 9 plesalk in 7 plesalcev. Ti so tudi portretirani pri slikovnem materialu. Do sedaj pa so plesali z nami še mnogi drugi veterani in prav je, da jih tukaj imenujemo, in sicer: Lona Veselak, Alenka Varl, Erika Stefancioza, Neli Bačko, Zorana Cotič, Danica Lorenčič, Branka Nedoh, Jasna Štrafela, Vili Verhovnik, Zvonko Potočnik, Peter Pavel Klasinc, Marjan Kavčič, Miroslav Drevenšek – Šrauf, Darko Kožič – Panki, Jože Javornik (ki se nam je pridružil ponovno letos) ter še kdo, ki se ga  nismo spomnili in se mu opravičujemo.

Redni korepetitor na naših vajah je že vrsto let Branko Cimerlajt, na nastopih pa nas spremljajo še violinistka Barbara Kovačič ter klarinetist Sašo Najglič. Pozabiti pa ne smemo še Metoda Kovača, ki nas tudi spremlja po potrebi na frajtonarci.

V letošnjem letu (2013) pa smo bili najbolj aktivni in smo imeli nastop za MS Ivan Cankar, nastopili smo za varovance doma Danice Vogrinec na Pobrežju, septembra pa smo gostovali v Radomljah na povabilo veteranske FS Groblje. Vedno smo odplesali po dva plesa.

Plešemo predvsem plese vzhodne Štajerske vključno s Koroško, prekmurske in porabske plese. Smo skupina, ki pleše za veselje in rekreacijo.

 

Ne plešeš več, ker si star, ampak postaneš star, ko ne plešeš več!

Kontakt:

Biserka Fekonja

Mail: biserka.fekonja@gmail.com


Člani

Vlado Pravdič

Vlado Pravdič
plesalec

Vasko Samec-Klun

Vasko Samec-Klun

Sašo Najglič - klarinetist

Sašo Najglič – klarinetist

Sašo Jerič

Sašo Jerič
plesalec

Rastko Samec-Đonza

Rastko Samec-Đonza
plesalec

Miroslav Drevenšek-Šrauf

Miroslav Drevenšek-Šrauf
plesalec

Marjan Kokol-Smeha

Marjan Kokol-Smeha
plesalec

Maks Mohorko

Maks Mohorko
plesalec

Branko Cimerlajt - harmonikar

Branko Cimerlajt – harmonikar


Članice

Vera Kovačič

Vera Kovačič
plesalka

Sonja Škoberne

Sonja Škoberne
plesalka

Mirca Peštaj

Mirca Peštaj
plesalka

Lucija Vajdič

Lucija Vajdič
plesalka

Jelka Lobnik

Jelka Lobnik
plesalka

Cveta Razdevšek

Cveta Razdevšek
plesalka

Branka Merhar

Branka Merhar
plesalka

Biserka Fekonja-Bisa

Biserka Fekonja-Bisa
plesalka

Barbara Kovačič - violinistka

Barbara Kovačič – violinistka


Skupinske slike

Slika iz Bistrice 2010
Slika iz Bistrice 2005
001