Akademska folklorna skupina Študent je ena izmed glavnih nosilk ohranjanja in predstavljanja folklornega ljudskega izročila Slovencev doma in v svetu. Njeni člani prihajajo tako iz dijaških kot tudi študentskih vrst.

Skupina je začela s svojim delom v letu 1964 in je bila hkrati ustanovna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor v sklopu katerega deluje še danes. Do osamosvojitve Republike Slovenije je umetniški program skupine zajemal plese vseh jugoslovanskih pokrajin. Po tem političnem dogodku so v skupini delo usmerili v proučevanje in postavljanje koreografij slovenskih pokrajin in tako lahko danes predstavljajo plese vseh slovenskih pokrajin.

AFS Študent pa je prepoznavna tudi v svetu saj so člani slovensko folkloro v 50. letih delovanja skupine predstavili v različnih državah sveta. Najbolj so ponosni na gostovanja v državah: Kanada, Macao, Puerto Rico, Avstralija, Peru, Japonska, ZDA, Mehika, Venezuela in Cookovi otoki.

V redno delo AFS Študent pa sodi tudi so organizacija Mednarodnega folklornega festivala Folkart, ki poteka v okviru Festivala Lent, že od leta 1989.

Za svoje kvalitetno delo je skupina pridobila več prestižnih priznanj. Med najpomembnejše sodita: Zlata plaketa Zveze kulturnih organizacij Maribor in Zlata Maroltova plaketa za folklorno dejavnost, ki je hkrati najvišje priznanje, ki si ga je v Sloveniji za folklorno dejavnost moč pridobiti.